ΣΤOY ... ΠΕΙΡ~αιώτη ΤΟ ... ουζερί ~ ΛΟΓΙΑ ΠΙΚΡΑ ~ ΚΟΡΜΙΑ ΝΕΚΡΑ ~ ΒΛΕΜΜΑ ΣΒΗΣΜΕΝΟ !!!
Χωρίς k n o w ... how και μόνο με " c u l t u r e " ????
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Σύνδεσμοι


Α Ϊ Ν Τ Ε ... Γ Ε Ι Α !!! Θεμελιοδομή – Έδραση !!!
711 αναγνώστες
Τετάρτη, 7 Ιουλίου 2010
11:21
Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

07/07 11:25  PREMIUM
Στην... ιστορία περνά η Θεμελιοδομή

Σε καθεστώς εκκαθάρισης οδεύει τελικά η τεχνική εταιρεία Θεμελιοδομή, αφού όλες οι προσπάθειες που κατέβαλαν οι μέτοχοί της για να την κρατήσουν εν ζωή απέτυχαν.

Το αίτημα για ένταξη στο άρθρο 44 του παλαιού πτωχευτικού κώδικα δεν έγινε δεκτό, ενώ οι μετέπειτα ενέργειες των επικεφαλής της επιχείρησης προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας της (μέσω της προοπτικής ένταξης στο άρθρο 99 του νέου πτωχευτικού κώδικα) δεν φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα.

Με δεδομένη, μάλιστα, την κατάσταση στον χώρο των κατασκευών, θεωρείται απίθανο να ανατραπεί η προδιαγεγραμμένη πορεία της βορειοελλαδίτικης εταιρείας. Έτσι, πολύ σύντομα η Θεμελιοδομή θα τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης, αποτελώντας παρελθόν για τον κλάδο των έργων υποδομής.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία υπήρξε από τις σημαντικότερες κατασκευαστικές της βορείου Ελλάδος και χάρη στην εξειδίκευσή της στα έργα θεμελιώσεων κατάφερε να αναδειχτεί στην ελίτ του κλάδου.

Έτσι, συμμετείχε στην κατασκευή δεκάδων δημοσίων και ιδιωτικών έργων, πήρε μέρος στην υλοποίηση των ολυμπιακών υποδομών των Αγώνων του 2004 (μεταξύ αυτών και του Ολυμπιακού Χωριού στους Θρακομακεδόνες), ενώ είχε στην κατοχή της και αξιόλογη ακίνητη περιουσία.

Η πορεία της από το 1976, όταν ιδρύθηκε, και για περίπου τριάντα χρόνια υπήρξε σταθερά ανοδική, με αποκορύφωμα το 1993 όπου εισήγαγε τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Δέκα χρόνια αργότερα, το 2003, εμφανίστηκαν τα πρώτα προβλήματα. Αυτά αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στις ατυχείς επιλογές που έγιναν την περίοδο των συγχωνεύσεων (2002) στον κλάδο των κατασκευών. Τότε η Θεμελιοδομή, προκειμένου να εξασφαλίσει το ανώτερο εργοληπτικό πτυχίο που θα της έδινε τη δυνατότητα να συμμετέχει σε διαγωνισμούς για μεγάλα δημόσια έργα, απορρόφησε μια σειρά μικρές τεχνικές εταιρείες που εκ των υστέρων αποδείχτηκε πως «κουβαλούσαν» σοβαρά οικονομικά βάρη.

Βάρη που γονάτισαν και την ίδια, οδηγώντας τον Μάρτιο του 2005 τη μετοχ
07/07 11:26  PREMIUM
Εδραση -Χ. Ψαλλίδας: Από τα σαλόνια των κατασκευών, στον προθάλαμο του άρθρου 99

Τελικά το καλό όνομα που είχε «χτίσει» σταδιακά εδώ και σχεδόν έξι δεκαετίες στον κλάδο των κατασκευών, η αξιοπιστία και η εξειδίκευση στα ειδικά γεωτεχνικά έργα, αλλά και οι προσπάθειες που κατέβαλε απεγνωσμένα τον τελευταίο χρόνο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας δεν βοήθησαν την εταιρία Εδραση – Χ. Ψαλλίδας να αποφύγει την «προστασία» του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Πιεζόμενη από τους πιστωτές της, προμηθευτές και δανείστριες τράπεζες, η εισηγμένη αιτήθηκε εν τέλει στην ένταξή της στο άρθρο 99 προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να πείσει τα τραπεζικά ιδρύματα ότι αξίζει να τη βοηθήσουν για να ανακάμψει.

Η Έδραση – Χ. Ψαλλίδας, η οποία είναι από τις λίγες εισηγμένες εταιρίες του κλάδου των κατασκευών που δεν «ανοίχθηκε» με μεγάλες επενδύσεις και αμφίβολες συνεργασίες, αποτελεί ουσιαστικά θύμα της οικονομικής κρίσης, της συρρίκνωσης του κατασκευαστικού αντικειμένου και της καθυστέρησης του ελληνικού δημοσίου να καταβάλει τα οφειλόμενα για εκτελεσμένα έργα.

Και μόνο το γεγονός ότι το δημόσιο και οι ιδιώτες πελάτες της εταιρίας, χρωστούν στην εισηγμένη περί τα 12 εκατ. ευρώ τη στιγμή που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της αγγίζουν σήμερα τα 10,7 εκατ. ευρώ, είναι αρκετό για να αντιληφθεί κάποιος τους λόγους που η Εδραση – Χ. Ψαλλίδας οδηγήθηκε στη δύσκολη αυτή κατάσταση.

«Το 2009 ήταν η χειρότερη χρονιά στα πενήντα και πλέον χρόνια ιστορίας της εταιρίας μας», ανέφερε ο επικεφαλής της εισηγμένης Κώστας Ψαλλίδας στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων προκειμένου να υπογραμμίσει την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρία του. Και σημείωσε πως η διοίκηση θα αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις της για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες.

Σε συμφωνία μόνο με τους βασικούς πιστωτές

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Έδραση – Χ. Ψαλλίδας σκοπεύει – σε πρώτη φάση τουλάχιστον – να προχωρήσει σε συμφωνία για την αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεών

Σχετικά με το blog
Προσπάθεια να αναδείξουμε τις ... εκπτώσεις σε όλες τις φάσεις της ... ΖΩΗΣ και του ... ΧΑA λαμβάνοντας ... ΠΑΝΤΑ σοβαρά υπόψιν ότι σε πολλές περιπτώσεις το ..."φτηνό" το τρώει ο ..."Λύκος" !
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις